Møterom / Ord og uttrykk

Ord og uttrykk

Skrevet av: Inventum

Publisert: 16.08.16 - Sist oppdatert: 16.08.16

Vi slenger ofte rundt oss med ord og uttrykk som vi fagfolk lett forstår hva innebærer og betyr. Her har du en oversikt som kanskje kan gjøre oss lettere å forstå. Stopp oss når vi ikke snakker ditt språk.

HDMI
High-Definition Multimedia Interface er et heldigitalt lyd- og bildegrensesnitt som er blitt standarden for overføring av bilde og lyd.

VGA
Video Graphics Array er en grafikkstandard for datamaskiner som kom på markedet i 1987.

DVI
Digital Visual Interface er et standard grensesnitt for overføring av videosignaler til en digital fremviser. Kom på markedet i 1999.

Displayport
Displayport er også et heldigitalt lyd- og bildegrensesnitt, og et alternativ til HDMI. HDMI er mer sett på som en AV-tilknytning, mens Displayport er en PC/laptoptilkobling.

Full HD
(High Definition) betyr en oppløsning på 1920×1080 piksler.

UHD
Ultra High Definition og 4K brukes for å beskrive 4 x oppløsning til FullHD. Altså 3840×2160. 4K er egentlig en kino-standard og refererer til en oppløsning på 4096×2160.

Lumens
Lumens er en måleenhet som sier noe om lysstyrke f.eks. hvor mye lys en projektor gir.

Candela
Candela (latin for stearinlys) er den grunnleggende SI-enheten for måling av lysstyrke og brukes gjerne for å si noe om lysstyrken på en skjerm.

DLP
Digital Light Processing. Projektorteknologi som bruker en brikke bestående av mange tusen små speil som reflekter lyset fra lampen for å skape bildet.

HDCP
High-bandwidth Digital Content Protection er en digital kopibeskyttelse hvis hensikt er å hindre digital kopiering av kommersielt filminnhold fra f. eks. BluRay, DVD, Netflix og iTunes. Alt utstyr må støtte HDCP for å kunne vise slikt innhold.

HDbaseT
HDbaseT er en teknologi for å overføre HDMI-signalet over CAT-kabel opp til 150 meter. Kan også overføre styringssignaler, strøm og nettverk over samme kabel

Videokonferanse
Videokonferanse, gjerne for-kortet VC, er et system som gjør at 2 eller flere lokasjoner kan kommunisere samtidig to-veis  med bilde og lyd.

LCD
Liquid Crystal Display (norsk: flytende-krystall-skjerm) er en tynn, flat skjerm bestående av et panel oppstilt foran en lyskilde eller reflektor.

LED
En lysdiode (fra engelsk, light emitting diode) er en halvleder–diode som utstråler lys under tilførsel av elektrisk strøm. Når man snakker om LED-TVer mener man egentlig en LCD skjerm, der lyskilden er LED.

EDID
Extended Display Identification Data er informasjon som skjerm eller projektor sender tilbake til kilden ved tilkobling. EDID inneholder informasjon om oppløsing, fargedybde og mange andre parametre om skjermen. Dette brukes for at kilden skal sende ut et perfekt bilde.

Bring your own device (BYOD)
At deltagerne i møter har med ulike personlige enheter som PC, nettbrett, telefon og lignende, og at man får delt/vist innhold fra disse.

 

Anbefalte saker:

Hand Putting Shredded Paper In Basket

GDPR-sikker makulering

Er makuleringsmaskinen GDPR-sikker? Bruk av makuleringsmaskiner forhindrer at konfidensielle ...
Printer

Slik velger du riktig printer

Velg riktig printer til ditt behov Laserprinter, blekkskriver, ...
PC

Slik velger du riktig PC til ditt behov

Hvordan velge riktig PC? Det er ikke alltid ...
Inventum Copysafe Ansatte

Bli kjent med Inventum Copysafe

30-årsjubileum I år fyller Inventum Copysafe 30 år. ...