Ergonomi / Ti ting du bør vite om belysning på arbeidsplassen

Ti ting du bør vite om belysning på arbeidsplassen

Skrevet av: Inventum

Publisert: 13.12.16 - Sist oppdatert: 13.12.16

Arbeidsplassbelysning er mye viktigere enn folk flest tror. Lyset påvirker vårt arbeidsmiljø, arbeidsytelse og velvære. Faktisk kan en hel del fysiske plager – hodepine, nakke- og rygglidelser, tretthet og såre øyne – tilskrives dårlig belysning. Det er fordi kroppen kompenserer for dårlig lys. Man sitter feil for å se riktig.

 

Dette bør du vite om belysning på din arbeidsplass:

1 – Arbeidsplassbelysning er mye viktigere enn de feste tror
Vårt arbeidsmiljø, arbeidsprestasjon og velvære påvirkes av lys. Godt lys er en viktig faktor for å skape et godt arbeidsmiljø på kontoret.

2 – Behovet for lys øker med alderen
Mengden lys du behøver endrer seg med alderen.En 60-åring trenger 5-6 ganger så mye lys som en 20-åring.

3 – Riktig lysmengde varierer med arbeidsoppgavene
Du trenger mye mer lys for å lese på papir enn ved skjermarbeid. Og hvis du skal studere en gjenstand nøye behøver du mer lys enn når du skriver for hånd. Derfor er det viktig at du selv har muligheten til å justere mengden lys på pulten din.

4 – Dårlig belysning medfører ubehag og smerter
En rekke plager, som hodepine, såre øyne og nakke- /rygglidelser, kan tilskrives dårlig belysning. Dette er fordi kroppen kompenserer for dårlige lysforhold: Vi tilegner oss usunne arbeidsstillinger for å se bra. Når du innreder eller ommøblerer arbeidsplassen din er det viktig å tilføre nok lys fra en lampe som er eksibel og enkel å justere.

5 – Skrivebordslampen er nøkkelen til riktig belysning i kontormiljøet
En personlig skrivebordslampe er kanskje den aller viktigste faktoren når man skal skape optimal belysning på kontorarbeidsplassen. En skrivebordslampe som man kan justere selv gir den enkelte eksibilitet og full kontroll over lysmengden på pulten.

6 – Asymmetrisk lys er det beste for øynene dine
Den beste løsningen for å oppnå optimal arbeidsplassbelysning er ved å benytte en asymmetrisk skrivebordslampe. Det betyr at lyset fra lampen sendes på skrå over bord aten, slik at lampen kan plasseres på siden av pulten. Da står den ikke i veien for deg. Skrivebordslamper fra Luxo gjør det enkelt å plassere lyset akkurat der du trenger det. Det gir god ergonomi.

7 – Jevnt lys er bra for øynene – blending er sjenerende
Ergonomisk skrivebordsbelysning fordeler lyset jevnt i en skrå vinkel over hele arbeids aten. Dermed minimaliseres faren for re ekser, og man unngår også å blende arbeidskollegaene. Den jevne lysfordelingen letter overgangen mellom lyse og mørke områder på arbeids aten og lar øynene dine arbeide i et konstant og behagelig lys.

8 – Utfordringer ved bruk av heve-/senkebord
Skrivebord med høydejustering er vanlige i moderne kontormiljøer. Det er en attraktiv løsning for den enkelte medarbeider, ikke minst i eksible kontorlandskaper uten faste plasser. Men husk at når høyden på skrivebordet endres, så endres også belysningen. Du risikerer for eksempel at din egen kropp blokkerer for det gode lyset når du står. Dersom du setter en skrivebordslampe på heve-/senkebordet vil den følge med når høyden justeres og alltid være i riktig posisjon i forhold til arbeidsfaten.

9 – Skrivebordslampen er nøkkelen til redusert allmennbelysning
Ved å plassere en skrivebordslampe på hver arbeidsplass gir vi ikke bare hver enkelt en god og ergonomisk riktig belysningsløsning. Det gjør det også mulig å redusere den generelle belysningen i rommet betraktelig.

10 – Belysningsløsninger med LED er energieffektive og gir god økonomi
Ved overgang til LED-lyskilder har belysningsbransjen tatt i bruk en helt ny lyskilde som er mye mer energieffektiv enn lysrør, halogenpærer og andre tradisjonelle lyskilder. Lysdioder har en utrolig lang levetid. Diodene i en moderne Luxo skrivebordslampe har en forventet levetid på 50.000 timer. Det betyr 25 år eller mer ved normal kontorbruk. Du behøver aldri skifte lyskilde!

Se film om betydningen av gode belysningsløsninger i kontormiljøer:

Av: Glamox Luxo

Anbefalte saker:

Hand Putting Shredded Paper In Basket

GDPR-sikker makulering

Er makuleringsmaskinen GDPR-sikker? Bruk av makuleringsmaskiner forhindrer at konfidensielle ...
Printer

Slik velger du riktig printer

Velg riktig printer til ditt behov Laserprinter, blekkskriver, ...
PC

Slik velger du riktig PC til ditt behov

Hvordan velge riktig PC? Det er ikke alltid ...
Inventum Copysafe Ansatte

Bli kjent med Inventum Copysafe

30-årsjubileum I år fyller Inventum Copysafe 30 år. ...