Ergonomi / Slik sitter du mer ergonomisk riktig foran dataskjermen

Slik sitter du mer ergonomisk riktig foran dataskjermen

Skrevet av: Inventum

Publisert: 05.07.16 - Sist oppdatert: 05.07.16

Ergonomi foran dataskjermen kan øke effektivitet og hindre skader.

Undersøkelser gjort av det britiske trygdeverket viser at nærmere 8 millioner arbeidsdager går tapt hvert år på grunn av ryggsmerter eller andre muskel- og skjelettplager. Og vi kan først som sist skuffe de som måtte tro at det står noe bedre til her i landet – NAV slo i 2012 fast at de samme diagnosene var den klart største årsaken til sykefravær og uførhet i Norge.

Nettopp derfor er det så viktig at bedriftseiere skaper et godt og trygt arbeidsmiljø. Ikke bare for å drive i tråd med regelverket, men også fordi det  bidrar til stabilitet og effektivitet i virksomheten.

Ergonomi er rett og slett kunnskap om hvordan folk bruker omgivelsene sine. Sett fra et forretningsperspektiv kan man for enkelhets skyld si at det er kunnskapen om hvordan møbler og hjelpemidler bør være satt opp og innstilt. Bruker du denne kunnskapen, vil du kunne se en dramatisk nedgang i antall belastningsskader og muskel- og skjelettplager blant de ansatte.

 

Her er det du skal tenke på for å utforme den perfekte ergonomiske arbeidsplassen:

  • Pass på at stol- og skrivebordshøyde er justerbar, slik at lårene er parallelle med gulvet når den ansatte sitter og jobber. Stolene bør være fullt justerbare, spesielt i forhold til høyde og setevinkel. Hvis kontorstolen ikke er mulig å justere i høyden, er det på høy tid å kjøpe en ny.
  • Juster høyden på stolen slik at arbeidstakeren kan ha føttene flatt på gulvet. Hvis dette ikke er mulig er det lurt å investere i en fotstøtte. Du vil bli overrasket over hvor mye mer behagelig arbeidsstillingen blir.
  • Husk at baksiden av knærne alltid skal gå klar av den fremre kanten på stolen. Tenk på hvor dypt stolsetet er, og justér slik at det passer til den ansatte.
  • Pass på at det er god støtte i midtre og nedre del av ryggen. En av de aller viktigste faktorene for at å sitte behagelig over tid er faktisk god støtte i korsryggen.
  • Underarmene behøver støtte, og skuldrene skal være avslappet til enhver tid. Stolen skal ha armlener som ikke er i veien når du skriver, men samtidig skal de være et sted du kan hvile armene når du ikke skriver. Dette er viktig for å unngå å trekke sammen skuldre og rygg, og dermed forårsake belastningssmerter i overkroppen.
  • Albuene bør befinne seg omtrent i samme høyde som tastaturet. Forsøk å justere høyden på tastaturet, eventuelt ved å justere høyden på bordet, slik at albuer og tastatur har samme høyde. Dette minsker belastningen på underarmene når du skriver.
  • Skjermen bør plasseres i komfortabel leseavstand og høyde. Det anbefales at man har 40-75 cm mellom øyne og skjerm, og høyden bør være slik at hodet er i nøytral posisjon når blikket går rett mot den øverste tekstlinjen på skjermen. Bruker du progressive briller må skjermen muligens justeres i forhold til disse.

 

Smart ergonomisk design
Men det er ikke bare stoler og arbeidsbord du skal justere for å lage en god arbeidsplass for den enkelte medarbeider. Å velge det riktige utstyret og tilbehøret som gir best mulige ergonomiske tilpasningsmuligheter er nemlig helt essensielt.

I dag kan man velge mellom en rekke spesialutformede tastaturer som bidrar til å hindre belastningsskader, siden de har buede eller delte tastaturer som gir en mer naturlig og avslappet skrivestilling.

Det samme gjelder noe så enkelt som mus, som også har fått en ergonomisk fornyelse med en rekke nye design som kan gi en mer behagelig tilværelse for brukere av både stasjonære og bærbare datamaskiner.

For de som bruker bærbare maskiner og nettbrett kan det være til stor hjelp å bruke et eksternt tastatur. Disse er gjerne større, og gjør det mer behagelig å skrive – noe som igjen er med på å minske sannsynligheten for belastningsskader. Til dette utstyret er det en rekke produsenter som tilbyr førsteklasses løsninger.

Vurder alle møblene
Ergonomisk utstyr dreier seg vel så mye om andre ting enn de vi kobler til datamaskinen. Det er også vesentlig å velge riktig arbeidsbord og riktig belysning. I dag finnes det en rekke ulike bord som kan tilpasses og justeres, inkludert skrivebord som kan brukes både sittende og stående – en løsning som har vært fysisk gunstig for mange brukere.

En suksessfaktor for arbeidsmiljøet i mindre bedrifter er å vurdere hver enkelt arbeidsplass i kontormiljøet, og spørre seg hvordan den kan gjøres bedre. Klarer du å redusere mange av de mest vanlige utfordringene knyttet til helse, vil det ha en positiv innvirkning på både effektivitet og produktivitet. Det kan du nå oppnå med å velge riktige ergonomiske hjelpemidler.

 

Av: David Howell, Tech Radar | © Future Publishing Limited. Alle rettigheter reservert. | Denne artikkelen ble først publisert på Techradar.co.uk. Republisert og oversatt med tillatelse via Contentlounge.

Anbefalte saker:

Hand Putting Shredded Paper In Basket

GDPR-sikker makulering

Er makuleringsmaskinen GDPR-sikker? Bruk av makuleringsmaskiner forhindrer at konfidensielle ...
Printer

Slik velger du riktig printer

Velg riktig printer til ditt behov Laserprinter, blekkskriver, ...
PC

Slik velger du riktig PC til ditt behov

Hvordan velge riktig PC? Det er ikke alltid ...
Inventum Copysafe Ansatte

Bli kjent med Inventum Copysafe

30-årsjubileum I år fyller Inventum Copysafe 30 år. ...