Ergonomi / Pc-arbeid gir ikke langvarige skader som først antatt

Pc-arbeid gir ikke langvarige skader som først antatt

Skrevet av: Inventum

Publisert: 31.01.18 - Sist oppdatert: 31.01.18

Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) har samlet internasjonal vitenskapelig litteratur på faren ved pc-arbeid med tanke på muskel- og skjelettplager, og har gjort et funn som forsker Bo Veiersted betegner som overraskende, skriver Dagsavisen.

– Vi kan avdramatisere faren ved pc-arbeid gjennom å si at det gir lettere og mer kortvarige plager enn man kanskje har ventet, sier Veiersted. Bo Veiersted er lege og forsker ved avdeling for arbeidspsykologi og -fysiologi på STAMI.

– Dette er gode nyheter

Den vanligste årsaken til sykefravær og uførepensjon i Norge er muskel- og skjelettplager. Noen studier fastslår at 30 prosent av disse plagene er på grunn av arbeidsforhold. Andre studier tilsier at tallet for sykefravær og uførepensjon på grunn av muskel- og skjelettplager er så høyt som 70 prosent.

STAMI har laget en rapport der de oppsummerer den kunnskapen som finnes om muskel- og skjelettplager på arbeidsplassen, fordelt på forskjellige typer fysiske belastninger og yrker. Målet er å kunne bruke denne rapporten til å forebygge plager som kan føre til sykefravær og uførepensjon.

– Det ser ut som at det for de fleste av oss er risiko for å få spesielt nakke- og skulderplager ved mye jobbing foran pc-en, men at dette er plager av akutt karakter. I intensive perioder med lange arbeidsuker foran tastatur og mus kan du altså få plager, men de går som regel over igjen. De kroniske muskel- og skjelettplagene ser man ikke så ofte ved PC-arbeid, sier Veiersted.

Dette er veldig gode nyheter. Spesielt for it-arbeidere, kontormedarbeidere og ingeniører, som er de som sitter mest foran pc-en, og har en stillesittende hverdag. Påpeker Veiersted overfor Dagsavisen.

– Det er absolutt godt nytt at vi ser at PC-arbeid ikke er skyld i de kroniske muskel-og skjellettplagene. PC-arbeid har absolutt skyld i de kortvarige og akutte plagene som gir  lette plager, men som vil gå over.

Veiersted presiserer at dette gjelder på gruppebasis og at det alltid vil være enkeltpersoner som får kroniske plager av PC-arbeid over lengre tid.

Det er mye du kan gjøre selv for å forebygge

Støtte for underarmen er det som er best dokumentert for å forebygge og redusere plager som følge av arbeid foran dataskjermen, ifølge STAMI-rapporten.

– Ellers er det ikke mange enkeltting som denne kunnskapsstatus-rapporten underbygger at har effekt. På generell basis er det viktig å ha varierte arbeidsstillinger. Det å ta korte pauser, og slappe av i nakke- og skuldermuskulaturen i noen sekunder hvert tiende minutt, kan ha en god og forebyggende effekt. Vi foreslår også å gå bort fra pc-en i fem minutter hver time for å gjøre andre oppgaver. Hvis man ikke har denne variasjonen i arbeidet, vil det være en god idé å selv organisere arbeidet på den måten, slik at man får denne pausen, sier Veiersted.

– Det er mye den enkelte kan gjøre, kanskje spesielt på pc-arbeidsplasser, men også i andre typer yrker.

Tyngre belastninger i andre yrker

Arbeidstakere i bygg- og anleggssektoren og pleie- og omsorgssektoren utsettes for tyngre belastninger. Deres arbeidshverdag kjennetegnes av ubekvemme løft, tunge løft og arbeid på huk og knær, viser rapporten.

– Massiv løfting, såkalt manuell håndtering hvor du løfter mange tonn daglig, er sannsynligvis en risikofaktor over tid. Her må man legge til rette og tilby hjelpemidler. En type løft som gir større risiko, er imidlertid der hvor du står foroverbøyd, løfter noe og samtidig vrir overkroppen. Da får du en meget uheldig belastning på ryggsøylen.

Et annet funn Veiersted betegner som overraskende, er at det ser ut til at kroniske rygg-, nakke- og skulderplager og psykososiale forhold ved arbeidsplassen forsterker hverandre.

– Det er uheldig når en arbeidstaker har stor innsats, men lav belønning. Dette misforholdet mellom innsats og belønning ser ut til å være en risikofaktor i arbeidslivet, også med tanke på muskel- og skjelettplager. Kombinerer man dette med en fysisk anstrengende jobb, ser det ut til å øke risikoen for kroniske plager, sier Veiersted til Dagsavisen.

– Har du en jobb som er anstrengende for rygg, nakke og skuldrer, hjelper stress og dårlige psykososiale forhold på arbeidsplassen til med å holde den fysiske plagen ved like. Dette øker risikoen for at den blir kronisk.

Her hos inventumkjeden.no får du kjøpt ulike ergonomsike produkter som kan være med på å gi deg en mer varierende og forebyggende arbeidshverdag.

Se hele vårt utvalg her.

Anbefalte saker:

Hand Putting Shredded Paper In Basket

GDPR-sikker makulering

Er makuleringsmaskinen GDPR-sikker? Bruk av makuleringsmaskiner forhindrer at konfidensielle ...
Printer

Slik velger du riktig printer

Velg riktig printer til ditt behov Laserprinter, blekkskriver, ...
PC

Slik velger du riktig PC til ditt behov

Hvordan velge riktig PC? Det er ikke alltid ...
Inventum Copysafe Ansatte

Bli kjent med Inventum Copysafe

30-årsjubileum I år fyller Inventum Copysafe 30 år. ...