Ergonomi / Derfor skal du bruke hev- og senkbordet

Derfor skal du bruke hev- og senkbordet

Skrevet av: Inventum

Publisert: 05.09.16 - Sist oppdatert: 05.09.16

I dag finner du hev- og senkbordet på de fleste kontorarbeidsplasser. Men bruker folk dette arbeidsredskapet slik det er ment?

Det er fysioterapeut og markedssjef Liz Prince hos ErgoLine som stiller dette spørsmålet. Hun er ofte ute på kontorarbeidsplasser i embets medfør. Her registrerer hun at de fleste kontorarbeiderne har hev- og senkbord til disposisjon, men at flertallet bruker det bare i en og samme posisjon hele arbeidsdagen:

Folk sitter fremdeles og jobber, sier hun, og stiller spørsmålet: Hva skal til for å få folk opp og stå?

Det er usunt og skadelig for kroppen å sitte stille i for mange timer om gangen. Det avgjørende er å variere arbeidsstillingen. Da forebygger du belastningsplager i armer, skuldre, nakke og rygg som følge av skjermarbeid.

Gradvis innpass
– Da hev- og senkbordet gjorde sitt inntog rundt årtusenskiftet, var dette ukjent for de fleste. De første utgavene måtte du sveive opp og ned manuelt for å få den høyden som passet deg, noe som kunne være strevsomt dersom du ønsket å variere arbeidsstillingen flere ganger i løpet av arbeidsdagen, påpeker Prince.
– Men dette er ingen unnskyldning lenger. Nå er de fleste hev- og senkbordene elektriske, og dette gjør det enkelt å regulere høyden på arbeidsflaten. Du får også mer igjen for investeringene dine dersom du bruker hev- og senkpulten slik den er ment å brukes.

Varier arbeidsstillingen
– Du skal ikke stå og jobbe hele dagen heller, understreker Liz Prince. Det er viktig å velge riktig utstyr og hjelpemidler også når du står. Det er nemlig ikke slik at det utelukkende er positivt å stå bom stille og jobbe. En balanseplate kan derfor være en god løsning for kontorarbeidere. En riktig balanseplate gjør at du kan stå over lengre tid. Litt bevegelse er mindre slitsomt og belaster kroppen mindre enn når du står helt stille, konstaterer hun.
– Avlastningsmatter kan også fungere bra for mange, særlig de som står på harde gulv i resepsjoner, butikker eller liknende, der en balanseplate vil være i veien, tilføyer Prince.

Mellomløsningen
– Det finnes også gode mellomløsninger mellom det å stå og det å sitte og jobbe hele dagen. Sadelstolen er et eksempel på en slik mellomløsning. Gode sadelstoler skal redusere belastningen på kroppen og trene ryggens støttemuskulatur. Enkelte sadelstoler gir deg også mulighet til å regulere stolhøyden med foten, forklarer Prince. Fotbetjening betyr at stolens høyde kan reguleres uten at du må ta hendene vekk fra arbeidet for å endre setets høyde.

Velg gode løsninger
– I det hele tatt er det viktig å satse på gode løsninger både for å stå og sitte og jobbe. Derfor anbefaler jeg både gode kontorstoler for stillesittende arbeid og gode hjelpemidler for stående arbeid, som for eksempel en riktig balanseplate.

Hva med hjemmekontoret?
– I dag jobber flertallet av oss ikke bare på kontorarbeidsplassen. Vi jobber også på hjemmekontoret, på kafeen på hjørnet eller på kjøkkenbordet. Vi jobber gjerne på en laptop – i helt gale arbeidsstillinger. Det er ikke bra å jobbe på laptop, men mange arbeider dessverre slik flere timer om gangen. Da jobber vi med feil nakkevinkel og kan raskt pådra oss belastningsskader.

Vær ergonomibevisst
– Hvordan er bevisstheten om riktig ergonomi på de norske kontorarbeidsplassene?

– Den er veldig varierende, svarer Prince. Bevisstheten er nok generelt høyere på nye eller rehabiliterte kontorer, men ledernes holdninger betyr mye, poengterer hun. Det er heller ikke slik at én løsning passer for alle. Tvert imot er det viktig med individuelle løsninger for tilpassede kontorarbeidsplasser.

– I dag er det veldig få yrkesgrupper som ikke driver med en eller annen form for dataarbeid.

– Mine råd gjelder for alle, og særlig for langtidssitterne, avslutter Liz Prince.

Anbefalte saker:

Hand Putting Shredded Paper In Basket

GDPR-sikker makulering

Er makuleringsmaskinen GDPR-sikker? Bruk av makuleringsmaskiner forhindrer at konfidensielle ...
Printer

Slik velger du riktig printer

Velg riktig printer til ditt behov Laserprinter, blekkskriver, ...
PC

Slik velger du riktig PC til ditt behov

Hvordan velge riktig PC? Det er ikke alltid ...
Inventum Copysafe Ansatte

Bli kjent med Inventum Copysafe

30-årsjubileum I år fyller Inventum Copysafe 30 år. ...